Beta version 0.1

Протокол допроса Порендовского Владимира Ивановича от 15 февраля 1948 года

Зміст документа: 
Протокол допиту Порендовського Володимира Івановича від 15 лютого 1948 року. Махов. У документі розповідається про причини виникнення УВО та ОУН на території Галичини, її діяльність під час Польської окупації (антирадянська та антипольська пропаганда), також характеризується особистість Коновальця Євгена. Із початком Другої Світової війни ОУН зображується союзником Німеччини, так бойовики ОУН знищували польське населення, вступали в Гестапо та місцеву поліцію, знищували євреїв, разом із німцями створювали військові батальйони із 1941-1943. Від часу створення УПА на Волині йдеться про боротьбу її бойовиків із радянськими партизанами, масові вбивства польського мирного населення та українського населення, що підозрювалось у симпатії до радянських партизан. З вигнанням німців із України ОУН почало масову мобілізацію та вишкіл кадрів в УПА з метою боротьби проти радянської влади, також, описується пропагандистська діяльність ОУН серед місцевого населення. Крім цього, йде мова про встановлення контактів ОУН із словацьким та румунським "фашистським" підпіллям. Акцентується увага на "брехливій" пропаганді ОУН на території України та за кордоном. Також, документ висвітлює методи конспірації ОУН та її членів, ліній зв'язку в ОУН. Розповідається про організаційну структуру ОУН на території України та Польщі. Також, характеризується стан підпілля ОУН станом на 1948 та плани ОУН на майбутнє у боротьбі із радянською владою. Більшість інформації допитуваний висвітлює вкрай негативно. 
Автори:
 Махов  
Організація-видавник:
невідомо 
Дата створення:
06.10.1960  
Місце створення:
 Львів  
Ключові слова:
 АБН, АК, Волинь, Галичина, "Генерал - губернаторство", Гестапо, Гітлер, дивізія СС "Галичина", Донцов, допит, Західна Україна, Коновалець, Львів, Маєвський Дмитро, Махов, МВД, МГБ, НКВД, "Орлан", ОУН, ПЗУЗ, Польща, Порендовський, Порендовський Володимир Іванович, протокол, протокол допиту, СССР, Старух Ярослав, УВО, УГВР, УНС, УПА, УПА - "Захід", УССР, центральний "провід", Шелест, Шухевич 
Спосіб відтворення:
  машинопис 
Тип документа:
  документи слідства 
Мова документа:
  Російська; 
Крайні дати:
1921 — 06.10.1960 
Примітки:
 
URL:
http://old.avr.org.ua/index.php/viewDoc/21800/
Архіви та колекції:
 ГДА СБУФ. 13.Спр. 372.Т. 2.
Розділи:
 7.3.6. Документи періоду боротьби зі збройним повстанським рухом (1939—1954 рр.)
       Будемо вдячні, якщо Ви допоможете покращити наш е-архів та зробити його більш повним, надавши додаткову інформацію про даний документ. Можливо, у Вас є інформація щодо осіб, місцевостей чи подій, згаданих чи зображених на цій електронній копії. Також просимо написати нам, якщо Ви помітили неточність в описі або вважаєте за необхідне його розширити.
Вашу інформацію, уточнення та повідомлення щодо цієї одиниці е-архіву просимо надіслати нам через коментар, обравши відповідну рубрику.
       Дякуємо Вам!
Додати коментар